مدیریت آموزشی به معنی عام، برنامهریزی، سازماندهی، هدایت، هماهنگی و نظارت و ارزشیابی فرایند آموزش تعریف شده است. اما مدیریت به معنی خاص، به صورتهای زیر تعریف میشود:
• مدیریت آموزشی، راهنمایی، مددکاری و ایجاد محیط مناسب برای فعالیت آموزشی است.
• مدیریت آموزشی، فراگردی اجتماعی است که مستلزم ایجاد، نگهداشتن، برانگیختن، کنترل کردن و وحدت بخشیدن نیروهای انسانی و مادی میباشد که بهطور رسمی و غیررسمی در درون یک نظام واحد شکل و سازمان مییابند، تا هدفها و مقاصد آموزشی را تحقق بخشند.
• مدیریت آموزشی، فرایند هماهنگ کردن استعدادهای آدمی و بهرهگیری از شرایط محیطی برای اهداف آموزشی است.
با توجه به آنچه گفته شد، مدیریت آموزشی غالبا به معنی خاص، مورد نظر است. یعنی مدیریت آن بخشی از فعالیتهای سازمانهای آموزشی است که مستقیما با امر آموزش و پرورش و یادگیری مرتبط است. از جمله، فعالیتهای مربوط به برنامههای آموزشی، مواد و محتوای دروس، روشها و وسایل آموزشی، مشاوره و راهنمایی تحصیلی، اقدامات آموزشی مکمل، امور معلمان و دانشآموزان.
مدیریت آموزشی فرآیندی است اجتماعی که با بهکارگیری مهارتهای علمی، فنی و هنری کلیه نیروهای انسانی و مادی را سازماندهی و هماهنگی نموده و با فراهم آوردن زمینههای انگیزش و رشد، با تامین نیازهای منطقی فردی و گروهی معلمان، دانش آموزان و کارکنان و به طور صرفه جویانه، به هدف های تعلیم و تربیت برسد.
مدیریت و رهبری از ارکان سازمان و جامعه است. مدیریت آموزشی، در میان سایر انواع مدیریتها از جایگاه ویژهای برخوردار است. اگر آموزش و پرورش هر جامعه در راس همه مسائل جامعه باشد، مدیریت آموزشی نیز با همان منطق جایگاه مهمی در بهسازی و توسعه جامعه دارد. اگر مدیران آموزشی یک جامعه دارای دانش و مهارتهای کافی باشند، بدون تردید نظام آموزشی نیز از اثربخشی و کارآیی و اعتبار بالایی برخوردار خواهد بود.
برخی از سرفصلهای رشته مدیریت آموزشی
1. روانشناسی یادگیری با تاکید بر اختلالات یادگیری
2. تاریخ آموزش و پرورش در اسلام و ایران
3. سنجش و اندازه گیری پیشرفت
4. روشهای ارزشیابی آموزشی
5. مسائل نوجوانان و جوانان در ایران معاصر
6. مبانی برنامه ریزی آموزشی و درسی
7. کاربرد کامپیوتر در مدیریت آموزشی
مدیریت آموزشی از جنبه آموزشی آن نیز به عنوان یک علم مورد توجه است. آموزش و پرورش، یک سیستم تغییر رفتار است که میخواهد دانشآموز را از وضع و رفتار موجودی که دارد به موقعیت یا رفتار جدیدی که وضع مطلوب نام دارد، برساند. در این راه آموزشهای مختلف، تمرینها و ارزشیابیهای مداوم موضوعات مهم آموزش و تغییر رفتار هستند.
در بخش انجام پایان نامه مدیریت آموزشی نیز مانند دیگر رشتههای مشابه، دانش آموخته میباید علاوه بر آشنایی با دانش رشتهاش، با نرمافزارهای رشته خود آشنایی کافی داشته باشد. علاوه بر آن برای انجام پایان نامه، آشنایی با نرم افزارهای آماری مانند SPSSنیز یکی از بایدهاست. در این رشته Edex با داشتن کارشناسان ارشد و دکترای حسابداری، در نوشتن و انجام کلیه امور پایان نامه، مشاور و دستیار محققان و دانش آموختگان عزیز خواهد بود.
نمونههایی چند از پایاننامههای انجام شده در زمینه مدیریت آموزشی
o بررسی تأثیر بازی رایانهای بر نگرش و پیشرفت تحصیلی دانشآموزان
o عارضه یابی ارزشیابی در دوره های آموزش مجازی دانشگاه ها
o بررسی رابطه نگرش معلمان نسبت به کاربرد فناوری های آموزشی در فرآیند تدریس و انگیزه تحصیلی دانش آموزان
o ارتباط هوش چندگانه با مهارت های مدیران در مدارس x
o شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر یادگیری غیر رسمی معلمان
o بررسی میزان اثربخشی سبک های مختلف آموزشی و ارائه سبک بهینه
o رابطه مهارت های معلمان و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان
o مدلسازی عوامل اجتماعی موثر بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان
منبع: پایان نامه مدیریت آموزشی